Recent am citit despre cuvantul “strategie” cum ca isi are originile in grecescul “strategos” care inseamna “general”, din acest motiv cuvantul strategie este intalnit de multe ori si sub semnificatia de “arta a generalului”. De ce tind sa va explic aceste lucruri? Probabil datorita pasiunii pentru tot ceea ce inseamna strategia si tactica militara , tot ceea ce inseamna planificarea si conducerea unei lupte sau a unui razboi. Traind in lumea agitata a secolului nostru in care marile puteri incearca si chiar reusesc sa controleze totul, este foarte bine sa avem cateva notiuni elementare care ne pot ajuta.

Daca studiem putin marile razboaie ale lumii vom ramane fascinati de cat de importanta a fost planificarea corecta a acestuia, cum de multe ori armatele aflate in inferioritate numerica si mai slab echipate au reusit sa infranga armatele mult mai puternice si mai bine echipate. Consider ca strategia militara poate fi aplicata cu succes si in viata de zi cu zi, mai ales atunci cand doresti sa avansezi la locul de munca. De ce afirm acest lucru? Pentru ca daca stam sa ne gandim si sa implementam in anumite situatii cele mai cunoscute si importante principii militare, vom realiza ca acestea de cele mai multe ori fac diferenta.

Asadar, incercati, chiar si doar pe hartie, sa analizati o anumita situatie din cariera dumneavoastra profesionala si sa tineti cont de urmatoarele principii: stabilirea obiectivelor, concentrarea si economia fortelor, ofensiva, securitate, manevra, element surpriza si simplitatea operatiunilor. Acum incercati sa ganditi un plan strategic al situatiei dorite si sa tineti cont de aceste principii, personalizand cazul (nu trebuie sa le folositi pe toate). Ati fi obtinut un alt rezultat daca respectati o strategie militara? Eu consider ca in cele mai multe situatii da, bineinteles daca aceasta este aplicata corect, deoarece nu oricine poate fi un bun strateg!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation