pensionari la piata
Guest post in guest post, e ca si cum ai cauta google pe google, unii zic ca se strica internetul.De la un anonim citire:Am vrut sa intitulez acest post dimineata unui pensionar, dar ideile nu sunt multe cand nu ai un exemplu concret. Asa ca m-am gandit imediat la cineva apropiat, o ruda mai in varsta, si inspiratia nu s-a lasat deloc asteptata.

Ora 05:50 dimineata. Cu ochii mari deschisi, clipeste de 3-4 ori, repede, intoarce capul spre fereastra si se linisteste, vazand ca se lumineaza afara, si multumeste celui de sus ca a apucat si ziua de azi.

La ora 06:10 vezi prima baba (o vezi doar daca muncesti in ture de cate 12 ore de la 07 :00 la 19:00 sau daca te duci la gara sau aeroport, altfel dormi linistit ca un om normal si nu te trezesti la ore dinastea, neortodoxe) cum se duce la piata cu o sacosa de cârpã gri cu dungi maronii (au fost albe, initial, dar s-au colorat odata cu anii). Trecand pe langa femeia de serviciu care mãturã cojile de seminte pe care le scuipa ea insasi (masa de dimineatza…ce vrei), o salut respectuos. Ea nu se rezuma numai la un salut, ci simte nevoia sa isi etaleze un pic valentele de critic si a tot cunoscator spunandu-i pe un ton superior (ca deh…barbat-su a fost maistru la viata lui si ea inginera) ca « pe acolo n-a dat bine »  (cu mopu) si sa mai schimbe carpa aia moarta ca miroase.

Merge pe jos pana la Piata Mare (desi exista tramvai pana acolo, si primaru`, om cu bucã, le-a dat liber pe acest mijloc de transport in comun pensionarilor in schimbul unui vot, evident) ca sa treaca timpul mai greu. La 06:45 e in piata si incepe sa dea sfaturi in legatura cu asezarea diferitelor marfuri in galantare si vitrine, comerciantilor adormiti.

La 07:15 e intalnirea pensionarilor in piata. Acest meeting e foarte important dupa o anumita varsta (e ceva de genu cum ne vedeam noi intr-a 9-a la 19:30 in fata la Murgoci) pentru ca se face prezenta. Cine nu raspunde, inseamana ca s-a dus. Astazi, nea Petrica. Pentru ca nu a mai raspuns la apel, si nici nu a mai aparut in peisaj, babele repede, fac 3 cruci strambe cu mana intre tzatze si buric. Mosii nu se mai obosesc sa faca cruci cu mana, fac cu limba in gura. Prost obicei din tinerete, dar e o scuza pentru ca e cam singurul muschi care mai e la fel de activ ca in tinerete.

Dupa prezenta si momentul de reculegere, incepe forfota printre tarabele cu fructe, legume, branza, lactate, casete audio (apropo, mai sunt?) / cd-uri cu gutza (fata de maimutza) pana la 08:30 cand, obositi, se intalnesc iar ca sa se numere de ramas bun. Discutiile de incheiere (ca si cele de intalnire) au loc unde altundeva decat in mijlocul pietei, (cei care nu mai au loc, se strecoara printre tarabe) ingreunand astfel accesul celor interesati intr-adevar de diferitele produse alimentare si nu numai.

In final se intorc acasa (tot pe jos) cu plasele goale. Daca ii intrebi de ce, au imediat cel putin 3 raspunsuri pregatite a fi servite instant ca nessu`: nu aveau marfa buna/de calitate, e mai scump azi, ca e vineri sau clasica replica: ”e scumpe toate, si e pensia mica, mamã”.  A…si inca 2 raspunsuri de rezerva, pentru eventualele intrebari incuietoare, de logica elementara, gen baba din celebrul clip de pe youtube care a lasat-o pe reporterita fara cuvinte: ”Cu ce va spalati pe cap? Cu otet. Da de ce? De mere”

 .

3 Thoughts on “Pensionarii – cei mai matinali membri ai societatii

  1. Ţin să te contrazic, puţin , cu o chestie. Din păcate prea mulţi pensionarii dimineaţa, la ore neortodoxe, sunt în tramvaie, autobuze, ocupând spaţiu preţios pe scaun pentru a se deplasa şi ei o staţie. Că deh, alte ore n-au şi ei decât cele la care elevii, studenţii trebuie să mearga la ore sau cursuri.

  2. Minoki on 27/08/2011 at 08:44 said:

    Sunt total de acord cu Zaza. Nu stiu unde ai vazut tu pensionari pe jos. Paote doar daca ar auzi pe undeva ca le da Primaria mersul pe jos GRATUIT, atunci ar merge pe jos. Pana una alta mijloacele de transport in comun sunt GRATIS asa ca sunt folosite de ei la maximum!

    • Tinand cont ca e un guest post, o sa fiu nevoit sa raspund in locul autorului, dar nu am cum sa fac asta deoarece el e din alt oras al patriei si de aici puteti intelege ca poate, in micul lui orasel, pensionarii chiar folosesc mersul pe jos, ca doar face piciorul frumos, si voi domnisoarelor stiti asta cel mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation