Toţi suntem oameni, teoretic egali şi cu aceleaşi drepturi. Unii dintre noi, având o motivaţie puternică în spate, ajung în atenţia celorlalţi după ce prin diferite acţiuni dovedesc că au anumite abilităţi pe care noi nu le avem sau nu ştim/nu vrem să le evidenţiem. Aşa ajung “idoli” , termen folosit mai mult pentru generaţia tânără. Indiferent de vârstă, toţi admirăm pe cineva care ne dovedeşte că indiferent de cât de bine ne merge, el se descurcă mult mai bine şi mai uşor. E un lucru bun, măcar avem un motiv să încercam să fim mai buni, dar de multe ori se ajunge ca totul să rămână ca la teatru, “personajul principal” îşi vede de treabă iar spectatorul doar priveşte pasiv.

Recent, am avut parte de un şoc, adică am văzut un stil nou de a crea idoli. Mai exact, nişte părinţi aflaţi în pană de inspiraţie, îşi iau copilul şi îl pozează în felul următor:

1. Dacă e băiat îi trânteşte o sabie (de plastic) în mână, un pistol şi o pereche mari de ochelari pe ochi, apoi în timp ce îl pozează sau se pregătesc de pozat, îl lăuda că îi stă foarte bine, că arată foarte “fioros” şi el poate face orice îşi doreşte, asta fiind imaginea cu care îşi incheie socotelile cu casino online copilaria şi se aventurează în adolescenţa.

2. Dacă e fată, o îmbrăca tot timpul cu “ultima modă de la Paris” , îi bagă câte 7 cercei în fiecare ureche, îi trânteşte 2 lanţuri la gât şi partea cea mai frumoasă: încep să o machieze de parcă vor să o scoată la produs şi uite aşa creşte săracă fetiţă cu impresia că e Zâna Zânelor, deşi la 70 de kg si 1.20 m e greu de crezut ca o vede cineva aşa.

Idolii acelor copii sunt chiar ei, încurajaţi de oameni care ar trebui să îi înveţe de bine, dar care după câţiva ani rămân surprinşi când:

1.Primesc un telefon şi sunt anunţaţi că rodul dragostei lor a înjunghiat/bătut o persoană care în mod inexplicabil, avea o părere diferită faţă de el şi nu privea Universul prin telescop, ci doar cu ochiul liber.

2. Primesc un telefon prin care sunt informaţi că fetiţă lor scumpă a luat drumul ţărilor “civilizate” , pentru că iubirea ei de o viaţă (aproximativ 3-4 luni), nu vrea ca vreun părinte să stea în calea iubirii lor şi ştie că singura soluţie e să fugă amândoi în lume şi să încerce să îşi facă un rost. În cazurile mai tragice, se trezesc într-o dimineaţă că sunt bunici.

Pentru tineri, ei fiind cel mai uşor de influenţat, idolii sunt mai uşor de reperat. Nu vreau neapărat să arăt acum cu degetul spre manelisti sau spre marii interlopi care de faţă cu poliţia sau doar cu martori şi eventuale filmări, îţi aplică o corecţie demnă de luptele K1, iar după toată distracţia, se lasă doar cu o arestare de 24 de ore şi în cel mai rău caz închisoare cu suspendare. Cu asemenea modele în viaţă, nu e de mirare că generaţiile tinere vor doar să muncească puţin, să câştige mult şi să se distreze şi mai mult, eventual pe datorie. Prea puţini dintre ei îşi fac planuri pe termen lung, iar viitorul e reprezentat doar de ce au în portofel pe moment, iar atunci când rămâne gol, creează impresia că vine sfârşitul lumii.

La sfarsit, un mic exemplu, probabil ca domnul Gore din Cluj va deveni un martir.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation